ΤΑΥΓΕΤΟΣ ΠΡΟΦ ΗΛΙΑΣ

Τεχνική Περιγραφή.

Το παρεκκλήσι του προφήτη Ηλία στην ομώνυμη κορφή του Ταΰγετου αποτελεί μια αξιόλογη ξερολιθική κατασκευή, κάτι που συνηθίζεται στην οικοδόμηση παρεκκλησίων. Το παρεκκλήσι με διαστάσεις 3.80 μ. Χ 9.80 μ. είναι κατασκευασμένο από τέσσερις χαμηλού ύψους φέροντες τοίχους πάχους 0.80 μ. που εδράζονται σταθερά στον υποκείμενο βράχο.
Οι τοίχοι είναι κατασκευασμένοι από λαξευμένες και απλές πέτρες δόμησης. Μικρές πέτρες πλήρωσης συμπληρώνουν την δομή τους και πέτρες σύνδεσης παρέχουν την απαιτούμενη σύνδεση. Χρήση κατάλληλων πέτρινων σφηνών εξασφαλίζει την σταθερότητα των επιφανειών των τοίχων αποτελώντας παράλληλα διακοσμητικά η χρηστικά στοιχεία των.
Στην δυτική πλευρά του κτίσματος διαμορφώνεται το επιμελημένο άνοιγμα της εισόδου που καταλήγει σε εκφορικούς μονόλιθους και αέτωμα (Η μορφή της επιμελημένης δομής της εισόδου αποτυπώνεται και στην συνημμένη φωτογραφία αρχείου). Στον ανατολικό τοίχο, που επίσης καταλήγει σε αέτωμα , έχει κατασκευαστεί μικρή κόγχη που εξωτερικά διαμορφώνει την εξοχή του ιερού.
Λόγω των ειδικών συνθηκών της θέσης του και της έλλειψης πρόσφατης συντήρησης, έχουμε σήμερα κατάρρευση τμημάτων της λιθοδομής και κατάπτωση αρκετών πετρών στήριξης. Έχουμε ολική κατάρρευση της ΝΔ γωνιάς του, μια κατάρρευση που έχει συμπαρασύρει και την αντίστοιχη παραστάδα της εισόδου. Συνολικά όλη η νότια πλευρά από το παρεκκλήσι παρουσιάζει επικίνδυνη απόκλιση από την κατακόρυφο (0.20μ-0.30μ) και κίνδυνο κατάρρευσης.
Επίσης μικρό τμήμα της προεξοχής του ιερού έχει καταπέσει. Συνολικά όλες οι πλακόπετρες στέψης των τοίχων και οι απολήξεις τους έχουν καταπέσει και έχουν πρόχειρα επανατοποθετηθεί σε διάφορες θέσεις.
Σημειώνεται ακόμη ότι από την αυτοψία που πραγματοποιήθηκε δεν προκύπτουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν την ύπαρξη στέγης. Τεκμηριώνεται όμως η ύπαρξη προσωρινής στέγασης του παρεκκλησιού με πλεχτούρα η υφάσματα που τοποθετούσαν πάνω σε ξύλινα φέρουσα στοιχειά.
Εκτιμούμε, καθώς δεν διαπιστώνεται πρόβλημα θεμελίων, ότι οι απαιτούμενες εργασίες αποκατάστασης είναι εύκολο να υλοποιηθούν. Οι απαιτούμενες εργασίες περιορίζονται σε τμηματική ανάκτηση των κατεστραμμένων και σταθεροποίηση των ασταθών τμημάτων του κτίσματος, που θα διασφαλιστεί με μελετημένη και έντεχνη επανατοποθέτηση του γύρω διασκορπισμένου οικοδομικού υλικού του.
Η λεπτομερής αποτύπωση που πραγματοποιήθηκε θα αποτελέσει την βάση για την εκπόνηση και έγκριση της απαιτούμενης μελέτης συντήρησης - αποκατάστασης, η υλοποίηση της οποίας θα διασφαλίσει την διάσωση του μοναδικού αυτού μνημείου του Ταΰγετου.
ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ M.Sc








Κορυφή του Ταϋγέτου, Ετος 1953, στη γιορτή του Προφήτη Ηλία.
Εικόνα μέρους του εκκλησιάσματος με τον παπα-Δημήτρη Κατσικέα, εφημέριο Τσερίων. Πάνος Χασανέας, Ηλίας Σκριμηζέας, Ευάγγελος Ταβουλαρέας, Άγνωστοι
(φωτο από τον Μιχάλη Δημ. Κατσικέα) http://www.exohori.gr/

Στον ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ στην κορυφή του ΤΑΥΓΕΤΟΥ. Τότε η εκκλησία σωζόταν ολόκληρη με στέγη και σταυρό!!!! Δίπλα υπήρχαν και κελιά!!! H φωτογραφία είναι τραβηγμένη μεταξύ 1957 και 1965. Ο Παπά- Χαρέας Παναγιώτης ήταν εφημέριος τότε στα ΤΣΕΡΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ. Καταγόταν από το ΕΞΩΧΩΡΙ και λειτουργούσε στον ΤΑΫΓΕΤΟ 12 χρόνια!!!!! (από το προσωπικό αρχείο της κ.Ελένης Χαρέα )

Στην κορυφή του ΤΑΥΓΕΤΟΥ το 1966!!! Στο ίδιο εκκλησάκι με το μικρό καμπανάκι και τη μαρμάρινη εικόνα... Τότε η εκκλησία σωζόταν ολόκληρη με στέγη και σταυρό!!!! Τα κελιά όμως σε αυτή τη φωτογραφία, δεν έχουν διατηρηθεί. Ο Παπά- Χαρέας Παναγιώτης ήταν εφημέριος τότε στα ΤΣΕΡΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ. Καταγόταν από το ΕΞΩΧΩΡΙ και λειτουργούσε στον ΤΑΫΓΕΤΟ 12 χρόνια!!!!! (από το προσωπικό αρχείο της κ.Ελένης Χαρέα)

Ταύγετος, κορυφή 1953. Από δεξιά ο πατέρας του Σωτήρη Ταβουλαρέα που έχει την καντίνα στη κορυφή, ο παπα -Δημήτριος Κατσικέας, ο Παναγιώτης Χασανέας και φίλος τους.

H φωτογραφία είναι τραβηγμένη μεταξύ 1957 και 1965. Ο Παπά- Χαρέας Παναγιώτης, ήταν εφημέριος τότε στα ΤΣΕΡΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ. Καταγόταν από το Εξωχώρι!Λειτουργούσε στον ΤΑΫΓΕΤΟ 12 χρόνια!!!

Ο Νικηφόρος Βρετάκος στον Ταύγετο

Έτος 1968 ΤΑΫΓΕΤΟΣ, στον ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ στην κορυφή του ΤΑΥΓΕΤΟΥ. Τότε η εκκλησία σωζόταν ολόκληρη με στέγη και σταυρό!!!! Δίπλα υπήρχαν και κελιά!!! Ιερέας Χαρέας Παναγιώτης και προσκυνητές από τα Τσέρια.
(από το προσωπικό αρχείο της κ.Ελένης Χαρέα)

ΚΟΡΥΦΗ ΤΑΥΓΕΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΓΥΡΩ ΣΤΑ 1960



  "14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015. Τελείωσαν οι εργασίες για την αποκατάσταση του προφήτη Ηλία.".





  "14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015. Τελείωσαν οι εργασίες για την αποκατάσταση του προφήτη Ηλία.".

  "14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015. Τελείωσαν οι εργασίες για την αποκατάσταση του προφήτη Ηλία.".





  "14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015. Τελείωσαν οι εργασίες για την αποκατάσταση του προφήτη Ηλία.".

  "14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015. Τελείωσαν οι εργασίες για την αποκατάσταση του προφήτη Ηλία.".



Από τα δυτικά η πανσέληνος φωτίζει το Ιόνιο και τον Μεσσηνιακό κόλπο. Μέσα στο φεγγαρόφωτο το νησάκι Βενετικό.

Περιμένοντας τον ήλιο. Στο βάθος, πάνω από τα βουνά, φαίνεται η θάλασσα και νησιά του Αιγαίου. Κάτω αριστερά, η Σπάρτη.

Σιγά-σιγά, η «πυραμίδα» κατεβαίνει μέσα στον Μεσσηνιακό κόλπο.


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μια και αναφέρεις ονόματα: Η φωτογραφία 12 είναι τραβηγμένη το 1960 στα βαφτίσια του ξαδέρφου του Ηλία Βενιζελέα. Είναι το μωρό το οποίο κρατάει η γυναίκα στο κέντρο, η οποία είναι η θεια μου η Μαρία Βενιζελέα ("Μαριτσόνα"). Μπροστά της αυτός που κάθεται με το άσπρο πουκάμισο είναι ο άντρα της ο μπάρμπας μου ο Θανάσης Βενιζελέας ("Λιμπέρης"). Δίπλα του, στα δεξιά κάθεται η Δημήτρω η Σιδερέά ("Δημητράκα"), γυναίκα του Θσνάση του "Μουρούζη" ή η αδερφή της η Σταυρούλα ("Πατάκα"), γυναίκα του "Τσελεπή". Ηλία Σταματέα. Η κοπέλα με τη ζακέτα και το άσπρο φόρεμα που κάθεται όρθια δίπλα είναι η μάνα μου Ρεβέκκα Βενιζελεά. Χασανέα ακόμα τότε, διότι μόλιες έχει αραβωνιαστεί τον πατέρα μου Σωκράτης Βενιζελέα ("Σοφό"), ο οποίος είναι εκείνος με το καπέλο και το μουστακάκι που κάθεται στα πόδια του δίπλα της. Πίσω του, η γυναίκα που φαίνεται είναι η γυναίκα του Νώντα του Κατσικέα, δε θυμάμαι το όνομά της, και ο άντρας με το μπαστούνι δίπλα της είναι ο Σωτήρης ο Φωκεάς ("Φουκάτσι"). Όλοι Τσεριώτες. Τους άλλους δεν τους ξέρω. Ηλίας Σ. Βενιζελέάς