ΑΡΕΟΠΟΛΗ

Λημέρι του θεού του πολέμου Άρη ή πόλη των αέρηδων. Όποια εκδοχή και αν διαλέξεις για την καταγωγή της πύλης της Μάνης, της Αρεόπολης, θα είναι μέσα στην πραγματικότητα. Αυτή την εποχή όμως όπου οι αέρηδες σαρώνουν το πέτρινο τοπίο της μάλλον κυριαρχεί η δεύτερη.
Τα στενά σοκάκια, τα όμορφα σπίτια, παλιά και καινούργια, τα οποία συνήθως κτίζονται με σεβασμό στο τοπίο, οι δύο διαδοχικές πλατείες με τις εκκλησίες, οι ονομαστοί πύργοι κάνουν ατμοσφαιρικό αυτόν τον παραδοσιακό οικισμό των 1.000 κατοίκων, ιδιαίτερα την ώρα του ηλιοβασιλέματος από την πλευρά του Μεσσηνιακού κόλπου.
Από εδώ ο επισκέπτης μπορεί να κινηθεί γρήγορα προς τα βόρεια, προς το Λιμένι και το Οίτυλο ή κατά τον Νοτιά προς τα σπήλαια του Δυρού ως το Ταίναρο και να απολαύσει την επιβλητικότερη αυτή την εποχή μελωδία της σιωπής της Μάνης.
Αξίζει βέβαια να μείνει κανείς στον εντυπωσιακό Πύργο Καπετανάκου, τον οποίο ο ΕΟΤ έχει διαμορφώσει σε παραδοσιακή πανσιόν. Πρόκειται για χαρακτηριστικό δείγμα μανιάτικης αρχιτεκτονικής που χτίστηκε το 1865. Διαθέτει έξι δωμάτια και 18 κλίνες. Η ατμόσφαιρα που κυριαρχεί είναι ενός παραδοσιακού φιλόξενου μανιάτικου σπιτιού, με το πρωινό, π.χ., να σερβίρεται σε ένα μεγάλο τραπέζι κοινό για όλους. mani.org


 Χτισμένη στο κέντρο της χερσονήσου της Μάνης, στα νότια του μεγάλου λαγκαδιού που κόβει στα δυο την οροσειρά του Ταϋγέτου, στους πρόποδες του βουνού Άγιος Ηλίας, σε βραχώδες οροπέδιο (υψ. 250μ.) και με θέα προς τα δυτικά στο Μεσσηνιακό κόλπο, δεσπόζει η ιστορική Αρεόπολη. H Τσίμοβα, όπως ονομαζόταν η Αρεόπολη ως το 1836, ονομάσθηκε Αρεόπολη με διάταγμα του Όθωνα, για να τιμηθεί η πολεμική αρετή των Μανιατών. Απέχει 72 χιλιόμετρα από τη Σπάρτη και είναι απ’ τους ωραιότερους παραδοσιακούς οικισμούς της Ελλάδος.

Αξιοθέατα μνημεία είναι οι εκκλησίες του οικισμού:
–Οι Ταξιάρχες, μητρόπολη της Αρεόπολης, στην ιστορική Πλατεία της 17ης Μαρτίου 1821, με σημαντικό γλυπτό τέμπλο και εξαίρετο λιθανάγλυφο διάκοσμο. Το εντυπωσιακό πολυώροφο καμπαναριό (1836) αποτελεί σήμα όλης της πόλης.
–Οι μικρές, λιτές εκκλησίες της Αγίας Τριάδας (προ του 17ου αι.), της Αγίας Κυριακής και του Αγίου Πέτρου, στο παλαιό δυτικό τμήμα της πόλης.
–Ο Άη Γιάννης ο Πρόδρομος (αρχές 18ου αι.) των Μαυρομιχαλαίων, με εξαιρετικές τοιχογραφίες του 1746 και 1868.
–Η Παναγία η Γεωργιάνικη (μέσα 18ου αι.) των Μαυρομιχαλαίων, με όμορφα λαϊκά λιθανάγλυφα και τέμπλο με αξιόλογες εικόνες.
–Ο Άγιος Νικόλαος (1807) με δωδεκάπλευρο τρούλο και ενδιαφέροντα ξύλινο γυναικωνίτη.
–Ο διπλός ναός της Παναγίας και του Αγίου Χαραλάμπους, στην πλατεία Νιαρχάκου, με τοιχογραφίες του 1869 και ενδιαφέρον βαθμιδωτό καμπαναριό με λιθανάγλυφα.
–Ο ναός του Αγίου Αθανασίου στην πλατεία Αθανάτων.


ΒΙΝΤΕΟ
ΠΑΛΙΑ ΑΡΕΟΠΟΛΗ https://www.youtube.com/watch?v=AaZbpmpy8r8
ΑΡΕΟΠΟΛΗ    https://www.youtube.com/watch?v=hR6XqyFOzOA

ΑΡΕΟΠΟΛΗ, Πύργος του Μπουρελάκου

Εμβληματικό μνημείο όχι μόνο για την Αρεόπολη αλλά για όλη τη Μάνη είναι ο ωραίος μητροπολιτικός ναός των Ταξιαρχών, κτίσμα της οικογένειας των Μαυρομιχαλαίων, που δεσπόζει στο κέντρο της πόλης, στην ιστορική πλατεία της 17ης Μαρτίου 1821. Εδώ την ημέρα αυτή οι πρόκριτοι της Μάνης υπό την ηγεσία του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη κήρυξαν την επανάσταση μετά τη δοξολογία, υψώνοντας το λάβαρο του αγώνα εναντίον των Οθωμανών κατακτητών.




Ο ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ
Η Δισυπόστατη εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους και της Παναγίτσας στην πλατεία Μοίραρχου Παναγιώτη Νιαρχάκου, με τοιχογραφίες του 1869 και ενδιαφέρον βαθμιδωτό καμπαναριό με λιθανάγλυφα.
Ο ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Ο ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Το θαυμάσιο και εξωτερικά εκκλησάκι των Μαυρομιχαλαίων «Παναγία η Γεωργιάνικη»  του 18ου αιώνα



ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΚΟΝΤΑΡΙΑΝΙΚΗ
ΑΓΙΟΣ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΤΟΥ 17ου αιώνα.
Το άγαλμα του Τσιμπιδάρου από Αρεόπολη προς Γύθειο



ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΕΟΠΟΛΕΩΣ- 1959 - 8Η ΤΑΞΗ, Ευγενής προσφορά του εκλετού Μανιάτη- Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κυρίου Θεόδωρου Κατσιώρχη στην ιστοσελίδα του Γυμνασίου Αρεόπολης.








ΑΡΕΟΠΟΛΗ , ΞΙΦΑΡΙΑΝΙΚΑ, ΑΓ.ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΑΡΕΟΠΟΛΗ ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ
ΑΡΕΟΠΟΛΗ, ΓΕΩΡΓΙΑΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ


ΑΡΕΟΠΟΛΗ, ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΑΡΕΟΠΟΛΗ, ΞΙΦΑΡΙΑΝΙΚΑ, ΑΓΙΟΙ ΠΑΝΤΕΣ












ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΕOΠΟΛΕΩΣ - 8η ΤΑΞΗ -1951
ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΡΕΟΠΟΛΕΩΣ
Διακρίνονται καθήμενοι οι Καθηγητές από αριστερά προς δεξιά:
1}.Ιωάννης Οικονομάκης , Μαθηματικός,- 2}.Δημήτριος Σεκούρης, Φυσικός,- 3}.Ευάγγελος Ξενικάκης Φιλόλογος -Γυμνασιάρχης,- 4}.Σαράντος Ξανθουλέας, Φιλόλογος και 4}. η συμπαθέστατη Θεανώ Ψυκάκου Φιλόλογος. (απο την ιστοσελίδα του Γυμνασίου Αρεόπολης)





Παναγιώτης Παπαδοθωμάκος -
Μαθητής Γυμνασίου Αρεοπόλεως με τον εκλεκτό και στοργικό πατέρα του
ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΣΥΜΒΟΛΟ ΜΑΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΑΤΡΙΚΗΣ ΣΤΟΡΓΗΣ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ
ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΕ ΠΕΤΡΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ ΜΑΡΜΑΡΕΝΙΑ ΑΛΩΝΙΑ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ . ΕΔΩ ΑΝΑΣ ΓΕΝΝΑΙΟΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΠΑΤΕΡΑΣ ΚΑΜΑΡΩΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΤΗ ΓΙΟ ΤΟΥ ΓΙΑΤΙ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ. ΣΑΝ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΣΤΗ ΜΑΝΗ ΥΠΉΡΞΑΝ ΠΟΛΛΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΜΑΝΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΦΕΡΑΝ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΘΥΣΙΕΣ.(απο την ιστοσελίδα του Γυμνασίου Αρεόπολης)













Εκδρομή Ογδόης και μερικών παιδιών της εβδόμης Γυμνασίου Αρεοπόλεως στον Μιστρά.
Επικεφαλής ο Γυμνασιάρχης μας Ευάγγελος Ξενικάκης και η φιλόλογος Καθηγήτρια Ελένη Βαβαλέα.
Μαθητές — Μαθήτριες διακρίνονται από δεξιά:

α. Μαθήτριες
1}.Μαρία Παναγιωτοπούλου,
2}.Μαργαρίτα Οικονομάκη
3}.Βασιλική Μεσάδου, 4}. Μαριγούλα Πατρικοβασιλάκου,
5}.Βασιλική Κονιστή,
6}. Ελένη Κυριακουλέα,
7}. Γαρυφαλλιά Μεράκου,
8}. Γεωργία Γουρδομιχάλη,
9}. Ελισάβετ Κωνσταντινάκου
10}. Κατερίνα Κατσαρά.
Ομοίως 11}. η μικρή Κατερίνα Στρατάκου - της Τρίτης Τάξεως
και 12}. η Βαγγελιώ Κυριακόγκωνα (συνοδός).






ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΕΟΠΟΛΕΩΣ απο την ιστοσελιδα του γυμνασίου αρεοπολης






ΑΡΕΟΠΟΛΗ 7ης τάξης Σχολ. έτους 1952 - 1953
Όρθιοι από δεξιά προς αριστερά. 1}. Ευάγγελος Τζεφεράκος Διευθυντής Υπουγείου Παιδείας εν συντάξει, 2}.Λεωνίδας Λαγιάκος, 3} Δημήτριος Μεσίσκλης Διευθυντής Υπουγείου Εθνικής Αμυνας εν συντάξει 4}. Αντώνιος Λυράκος, 5}. Ιωάννης Λιουνέας Υπστράτηγος ΕΛ.ΑΣ. α.ε. 6}.Γεώργιος Μοτσάκος , 7}. Δημήτριος Τσοτάκος Διευθυντής ε.σ. στο Αστεροσκοπείο Αθηνών. Καθήμενες από δεξιά προς αριστερά 1} .............Αντωνοπούλου [από το Κουσκονι ] 2 }............... 3}. ..... Μοσχάβάκου [από το Κουσκούνι] 4}.Βούλα Αβραμάκου[ από τη Γέρμα]. 5]. Σταυρούλα Μαριόλη [από τον Κάβαλο ].
(απο την ιστοσελίδα του Γυμνασίου Αρεόπολης)
















ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΕΟΠΟΛΕΩΣ απο την ιστοσελιδα του γυμνασίου αρεοπολης























ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΕΟΠΟΛΕΩΣ απο την ιστοσελιδα του γυμνασίου αρεοπολης



ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΕΟΠΟΛΕΩΣ - 8η ΤΑΞΗ -1951
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΞΕΝΙΚΑΚΗΣ
ΓΥΜΝΑΣΙΑΡΧΗΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΡΕΟΠΟΛΕΩΣ 1952-60
ΕΝΑΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ ΠΟΛΛΩΝ
ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΤΕ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ
(απο την ιστοσελίδα του Γυμνασίου Αρεόπολης)




Η ορκωμοσία των Μανιατών στις 17 Μαρτίου 1821, σηματοδότησε την έναρξη της Επανάστασης στο Μοριά. Μαθητές του γυμνασίου Αρεόπολης συμμετέχουν σε τελετή μνήμης του γεγονότος, το 1970.
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΕΟΠΟΛΕΩΣ - 8η ΤΑΞΗ -1951

Δεν υπάρχουν σχόλια: