ΣΑ'Ι'ΔΟΝΑ

 Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η Σαϊδόνα είναι χωριό της Μεσσηνιακής Μάνης, που απέχει 54 χλμ από την Καλαμάτα, 13 χλμ. από τη Στούπα και είναι χτισμένο αμφιθεατρικά στους πρόποδες του Ταϋγέτου, σε υψόμετρο 600 μ περίπου στη ΝΔ πλευρά του όρους Σωτηρίτσα. Διοικητικά υπάγεται στο Δήμο Λεύκτρου.

Οι πρώτοι κάτοικοι υπολογίζεται ότι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή με την κατάληψη της Ελλάδας από τους Τούρκους. Αυτό αποδεικνύεται από ερείπια σπιτιών και κυρίως από την ύπαρξη δύο μοναστηριών. Το πρώτο χτίστηκε από το μοναχό Σαμουήλ που κατά την παράδοση είχε φύγει από την Κωνσταντινούπολη, γιορτάζει στις 15 Αυγούστου και είναι γνωστό ως Σαμουήλι. Το δεύτερο χτίστηκε την ίδια περίπου χρονική περίοδο, όπως φαίνεται από εικόνες και κειμήλια που σώζονται, γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου και λέγεται Βαϊδενίτσα. Το 1829 στην εκλογή αντιπροσώπου για τη Δ΄ Εθοσυνέλευση που έγινε στην Ανδρούβιστα υπήρχε εκπρόσωπος της Σαϊδόνας.

Το χωριό πήρε το όνομά του, κατά την επικρατέστερη άποψη, από την ομορφιά του τοπίου και από την ύπαρξη πολλών αηδονιών (Αϊδόνα- Σαν αϊδόνα-Σαϊδόνα). Οι Σαϊδονίτες, όπως αναφέρει η παράδοση αλλά και όπως φαίνεται από γραπτά κείμενα, ήταν προοδευτικοί άνθρωποι που αγωνίζονταν για το γενικό συμφέρον και συμμετείχαν σε όλους τους αγώνες του Ελληνικού Έθνους (Βαλκανικοί πόλεμοι, Μικρασιατική εκστρατεία, Εμφύλιος, Δικτατορία).

Αποκορύφωμα της συμμετοχής της Σαϊδόνας στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες αποτελεί το έπος του 1940. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της αντίστασης, ένα από τα πρώτα χτυπήματα που δέχτηκαν οι εισβολείς του Μουσολίνι προέρχεται από το μικρό αυτό ορεινό χωριό (1942).

Τα χρόνια που ακολούθησαν, οι Σαϊδονίτες συνέχισαν τον αγώνα από τις γραμμές του ΕΑΜ μέχρι και τη λήξη της κατοχής. Συγκυρίες όμως αρνητικές τους υποχρέωσαν να επιστρέψουν στα βουνά κατά τη διάρκεια του εμφυλίου.

Μετά τον εμφύλιο, οι Σαϊδονίτες επέστρεψαν στο χωριό τους και, όταν η πολιτεία το 1984 αναγνώρισε την αντιστασιακή τους δράση, ανήγειραν στην είσοδο του χωριού μνημείο για τα θύματά τους. Αργότερα, στα ονόματα αυτά προστέθηκαν και τα ονόματα θυμάτων της ευρύτερης περιοχής και κάθε χρόνο, την Κυριακή πριν το Δεκαπενταύγουστο, τελείται στο χώρο αυτό μνημόσυνο

...η μικρή Μόσχα

Ομορφο ορεινό χωριό αμφιθεατρικά χτισμένο .
Στην είσοδο του χωριού βρίσκεται το μνημείο των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης όπου κάθε Καλοκαίρι γίνεται εκδήλωση τιμής.
Μικρό Λαογραφικό Μουσείο λειτουργεί για τους επισκέπτες.
Σε μικρή απόσταση βρίσκεται ο πύργος του Κιτρινιάρη ,εντυπωσιακό μνημείο και τα μοναστήρια Βαϊδενίτσας και Σαμουήλ.



ΣΑΙΔΟΝΑ, Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ Πολιτιστικός - Εξωραϊστικός Σύλλογος Σαϊδόνας







Το εκκλησάκι των Αγίων Σαράντα, στο δρόμο από Σαϊδόνα προς Καστάνια.



Η ΜΟΝΗ ΣΑΜΟΥΗΛ ΣΤΗ ΣΑΊ΄ΔΟΝΑ
Σε φαράγγι ανάμεσα στα χωριά Σαϊδώνα και Εξωχώρι της Μεσσηνιακής Μάνης βρίσκεται η Μονή Σαμουήλ, με καθολικό αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου.
Το μοναστήρι οφείλει την ονομασία του στο μοναχό Σαμουήλ, ο οποίος ίδρυσε ή τοιχογράφησε το καθολικό, σύμφωνα με γραπτή επιγραφή, το 1633. Παρουσιάζει την τυπική διάταξη των κτισμάτων ενός μεταβυζαντινού μοναστηριού: τετράπλευρος οχυρωματικός περίβολος περικλείει το καθολικό, το οποίο προστατεύεται στη βόρεια πλευρά από πολεμικό πύργο.

Η ΜΟΝΗ ΣΑΜΟΥΗΛ ΣΤΗ ΣΑΊ΄ΔΟΝΑ
Από τη βασιλική επιθεώρηση στη Σα'ι'δόνα (3.12.56)
Δεύτερος εξ αριστερών ο μητροπολίτης Γυθείου Φιλήμων

Η ΜΟΝΗ ΣΑΜΟΥΗΛ ΣΤΗ ΣΑΊ΄ΔΟΝΑ















2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οι ανθρωποι συνεχιζουν και σημερα να νιωθουν ντροπη και φοβο απεναντι στους ΕΛΛΗΝΕΣ.


Σαιδονα κορη τ' ουρανου
του ηλιου θυγατερα
γλυκια η λαλια του αηδονιου
που ακουγετε καθε μερα.

Ανώνυμος είπε...

Η αρετή είναι αιώνια και διαχρονική